Macron propune o nouă comunitate, paralelă cu UE. Obsesia Europei cu mai multe viteze?

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, luni, la Strasbourg, că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar fi de lungă durată şi a propus crearea unei comunităţi politice europene noi, care va putea primi imediat membri precum Marea Britanie, Ucraina și Bosnia-Herțegovina.

În această nouă organizaţie ar putea fi acceptate ca membre ţări care sunt mai puţin avansate în procesul de aderare, în paralel cu aşteptarea finalizării procedurii de aderare la UE, care, potrivit liderului francez, „va dura, de fapt, câteva decenii”.

„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a explicat Macron, cu prilejul încheierii Conferinţei privind viitorul Europei, informează Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, susţinută ieri la Berlin, Emmanuel Macron şi-a completat ideea, susţinând că, în felul acesta, şi Marea Britanie ar putea face parte din noua structură. „Această nouă entitate ar putea fi de asemenea un mijloc de a regăsi o stabilitate şi o altă formă de cooperare cu ţări ca Regatul Unit, care a decis să părăsească Uniunea noastră Europeană, dar care şi-ar putea avea un loc deplin în această comunitate politică”, a declarat şeful statului francez.

Germania și Italia susțin ideea 

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat imediat că găseşte „foarte interesantă” ideea lui Emmanuel Macron de a construi o comunitate politică europeană: „Ţin să spun în mod expres că este o propunere foarte interesantă”.

Și Italia „împărtășește propunerea ambițioasă a președintelui francez Emanuel Macron de a construi un spațiu politic mai larg pentru extinderea Uniunii Europene”, a declarat ieri ministrul Afacerilor Europene din Italia, Vincenzo Amendola.

„Se așteaptă ca UE să facă un pas decisiv înainte în cooperarea energetică și în domenii precum politica externă și de apărare. Doar coeziunea UE în acest moment istoric ne poate proteja de amenințarea războiului”, a mai spus Amendola, pledând pentru renunțarea la  „ezitările din trecut cu privire la extindere, în special pentru unele țări precum Albania și Macedonia de Nord”, conform Euractiv.

Tot de Ziua Europei, premierul italian Mario Draghi a subliniat importanța „idealismului federalist în construirea unei conștiințe europene”.

L. Groșereanu, H. Blidaru 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *