Macron: ”Nu poate exista steagul Rusiei la Jocurile de la Paris”

Întrebat cu privire la posibila participare a sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris, în calitate de concurenți individuali, Macron a afirmat: „Sper că aceasta să fie o decizie de conștiință în lumea olimpică. Nu statul gazdă trebuie să decidă în locul Comitetului Olimpic Internațional (CIO).”

El a adăugat pentru cotidianul sportiv L’Equipe: „Am încredere totală în Thomas Bach (președintele CIO)”.

Sportivii din Rusia și Belarus s-au confruntat cu sancțiuni într-o multitudine de sporturi, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

În ciuda războiului în desfășurare, CIO a recomandat să se permită sportivilor din Rusia și aliatul Moscovei, Belarus, să concureze cu statutul de neutri individuali în competițiile internaționale. Cei care au voie să se reintegreze în sportul mondial trebuie să îndeplinească anumite condiții. Acestea includ concurența sub un steag neutru și demonstrarea că nu au susținut activ războiul din Ucraina.

„Evident, nu poate exista steagul Rusiei la Jocurile de la Paris, cred că există un consens”, a adăugat Macron în interviul său pentru L’Equipe. „Nu este loc pentru Rusia ca țară într-un moment în care a comis crime de război, când a deportat copii. Adevărata întrebare pe care lumea olimpică va trebui să o decidă este ce loc să acorde acestor sportivi ruși care uneori s-au pregătit o viață întreagă și pot fi, de asemenea, victimele acestui regim”.

Cu toate acestea, Macron consideră că trebuie făcută diferența între acei sportivi ruși care sunt complici și cei care sunt victime ale regimului. CIO trebuie, a spus el, să ia o decizie corectă și înțeleasă de ucraineni: „Acesta este actul de echilibru pe care va trebui să-l facem”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *