Macron, la întâlnirea cu Xi Jinping: ”China are un rol major în construirea păcii”

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut întrevederi, astăzi, la Beijing cu conducerea chineză pentru a discuta despre relaţiile complexe dintre China și țările europene, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina, transmite dpa, potrivit Agerpres.

”China este de o mare importanţă pentru Europa, având în vedere interdependenţele şi o lungă istorie comună”, a declarat von der Leyen, în debutul discuţiilor cu premierul chinez Li Qiang.

”Cu toate acestea, relaţiile UE-China au devenit mai complexe în ultimi ani”, a adăugat şefa CE, insistând pe discutarea ”tuturor aspectelor relaţiilor (UE-China) astăzi”, ceea ce ”va ajuta atât Uniunea Europeană, cât şi China să navigheze într-un mediu geopolitic complex şi volatil”.

”Sunt convins că China are un rol major de jucat în construirea păcii’, a spus Macron, cu puţin timp înaintea discuţiilor cu preşedintele chinez Xi Jingping, care erau aşteptate să axeze pe războiul din Ucraina.

Xi Jining l-a primit pe Macron cu onoruri militare şi urma să discute, ulterior, cu Ursula von der Leyen, după care cei trei lideri să aibă o întâlnire comună.

Puţin mai devreme, preşedintele francez a avut discuţii separate cu privire la Ucraina cu premierul Li Qiang şi cu preşedintele Biroului permanent al parlamentului chinez, Zhao Leji.

Vizita se concentrează, de asemenea, pe relaţiile economice, Macron fiind însoţit de o delegaţie de 60 de şefi de companii.

Potrivit Palatului Elysee, Macron a discutat cu Li Qiang despre accesul companiilor franceze pe piaţa chineză, mai ales în sectoarele aviatic, alimentar şi financiar.

Macron a evocat de asemenea un summit cu privire la un nou pact financiar, ce urmează să aibă loc în iunie la Paris şi în care China va avea de jucat un rol. Obiectivul este finanţarea tranziţiei ecologică şi a luptei împotriva sărăciei.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *