Macron, discuții cu partidele rivale, după ce a pierdut majoritatea în Parlament

Președintele francez Emmanuel Macron a început discuțiile cu opozanții politici, după ce coaliția prezidențială nu a reușit să obțină o majoritate în alegerile parlamentare.

Emmanuel Macron se află sub presiunea de a obține sprijinul rivalilor pentru a îndeplini agenda de reforme a guvernului său, după ce a pierdut majoritatea în Parlament. Dar nici extrema dreaptă a lui Marine Le Pen, nici alianța de stânga-verde a lui Jean-Luc Mélenchon nu se arată dornice să lucreze cu el. Guvernele minoritare sunt o raritate în Franța, iar alianța Ensemble a lui Macron este la 44 de locuri distanță de o majoritate.

Macron caută sprijin parlamentar

Prin urmare, președintele Franței este nevoit să găsească sprijin din partea parlamentarilor, atât din partea stângă, cât și din partea dreaptă a politicii, pentru a reuși construirea unei majorități funcționale. Reprezentanții partidelor vor vizita Palatul Élysée separat pentru discuții, marți și miercuri.

Analiștii sunt de părere că Macron ar putea avea în vedere o înțelegere cu Republicanii de dreapta. Potrivit agenției de presă AFP, la discuții va participa și Le Pen, însă Mélenchon se așteaptă să fie absent. Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, și șeful Partidului Comunist, Fabien Roussel, membri ai alianței de stânga Nupes, se vor întâlni, de asemenea, cu președintele Franței.

Guvernul centrist al Franței încearcă să evite paralizia politică, după ce a pierdut majoritatea, unii comentatori avertizând că Franța va deveni neguvernabilă. Totodată, Emmanuel Macron va trebui să înlocuiască trei miniștri care și-au pierdut locurile în votul de duminică, iar viitorul premierului Elisabeth Borne pare din ce în ce mai incert.

Europolis

FOTO: Reuters

Facebook