Macron le cere francezilor să fie gata de sacrificii

Președintele Emmanuel Macron i-a avertizat pe francezi că efortul și sacrificiul vor fi la ordinea zilei în următoarele luni, în condițiile în care lumea se confruntă cu ceea ce el a numit „o mare schimbare”.

Adresându-se miniștrilor săi la prima ședință de guvern după vacanța de vară, Macron, cu un aer solemn, a declarat că lumea se confruntă cu sfârșitul certitudinilor, al abundenței facile de bunuri și resurse, dar și „al unei anumite nepăsări”.

Macron, avertisment pentru francezi

„Momentul pe care îl trăim poate părea structurat de o serie de crize, fiecare mai gravă decât cealaltă. Cred că ceea ce traversăm este mai degrabă o mare schimbare, o mare schimbare”, a spus Macron, îndemnându-i pe miniștri să fie ambițioși. Libertatea are un cost. Bătăliile pe care trebuie să le ducem vor fi câștigate doar prin eforturile noastre.”, a spus el, referindu-se la seceta, incendiile și furtunile care au lovit Franța în timpul verii, precum și la războiul din Ucraina și la perturbările comerțului mondial.

El a declarat că guvernul se va angaja, de asemenea, în planurile mult așteptate pentru a intensifica lupta împotriva schimbărilor climatice. Macron, care a câștigat un al doilea mandat prezidențial în aprilie, dar apoi a pierdut majoritatea generală în parlament, se confruntă cu o serie de provocări în următoarele luni, inclusiv convingerea parlamentarilor reticenți să adopte bugetul pentru 2023.

O întrebare-cheie va fi dacă va reînnoi plafoanele de prețuri la electricitate și gaze care expiră la sfârșitul anului și o reducere a combustibililor, care, împreună, au contribuit la menținerea inflației franceze la un nivel mai scăzut decât mulți dintre colegii din UE, dar care cântăresc puternic asupra finanțelor publice.

Reformele sistemelor de pensii și de ajutoare de șomaj sunt, de asemenea, în curs de elaborare și ar putea declanșa proteste de stradă.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *