Macron: alimentele sunt arma de război a Rusiei

Președintele francez Emmanuel Macron a descris criza alimentară mondială ca fiind una dintre „armele de război” ale Rusiei în timpul unei vizite în Camerun marți, respingând sugestiile că sancțiunile occidentale ar fi de vină.

Camerun, la fel ca multe țări în curs de dezvoltare, se confruntă cu creșteri puternice ale prețurilor la petrol, îngrășăminte și produse alimentare. Săptămâna trecută, capitala Yaounde a fost lovită de o penurie severă de combustibil, ceea ce a dus la cozi lungi la benzinării. Macron se află într-un turneu de trei etape în Africa, o călătorie menită să consolideze legăturile politice cu continentul și să contribuie la stimularea producției agricole pe fondul insecurității alimentare tot mai mari legate de războiul din Ucraina.

Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia partea și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale. În același timp, sentimentul anti-francez este în creștere în fostele colonii franceze din Africa de Vest, unde preocupările legate de securitate în urma unei serii de lovituri de stat alimentează frustrarea și înclină opinia publică în favoarea Rusiei.

Macron susține că arma de război a Rusiei este mâncarea

„Suntem acuzați de unii care spun că sancțiunile europene (asupra Rusiei) sunt cauza crizei alimentare mondiale, inclusiv în Africa. Este total fals. Alimentele, ca și energia au devenit arme de război rusești. Trebuie să ajutăm continentul african să producă mai mult pentru el însuși.„, a declarat Macron în timpul unei întâlniri cu comunitatea franceză din Camerun.

Multe națiuni africane sunt dependente de cereale și energie rusească, dar cumpără și cereale ucrainene, care au fost perturbate de conflict. Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente și îngrășăminte și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces la porturile sale.

Camerun, o națiune din Africa Centrală bogată în minerale, este un important producător de alimente pentru regiune, iar delegația lui Macron va căuta oportunități de investiții în sectorul agricol. El se întâlnește cu președintele camerunez Paul Biya în capitala Yaounde, înainte de a se deplasa miercuri în Benin și joi în Guineea-Bissau.

Călătoria, prima pe care Macron o face în Africa de la realegerea sa în aprilie, coincide cu vizitele ministrului rus de externe Serghei Lavrov și ale trimisului special al SUA pentru Cornul Africii, Mike Hammer, în diferite țări de pe continent.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *