Macedonia de Nord: Parlamentarii votează pentru propunerea UE de ridicare a dreptului de veto al Bulgariei

Parlamentarii din Macedonia de Nord au susținut un acord controversat intermediat de Franța, ce are ca scop soluționarea unei dispute cu Bulgaria și deschiderea drumului pentru discuțiile de aderare la UE.

De mulți ani națiunea care însumează o populație de 1,8 milioane de locuitori, a fost împiedicată constant de Bulgaria în deschiderea negocierilor care preced aderarea unui candidat la Uniunea Europeană.

Cele două țări au fost împărțite în ceea ce privește identitatea figurilor lor istorice comune și diferențele dintre limbile lor.

Luarea acestei decizii s-a desfășurat  într-o atmosferă grea, cu proteste puternice din partea opoziției de dreapta și de stânga radicală și cu prezența manifestanților naționaliști adunați în fața Parlamentului din Skopje, capitala. Însă, în ciuda acestor impedimente propunerea a trecut de Parlament cu 68 de voturi pentru din totalul de 120 de membri.

Votul a fost, de asemenea, salutat prompt de fiecare lider al UE. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a călătorit la Skopie joi, 14 iulie, pentru a le cere parlamentarilor să adopte propunerea. Ea a promis, în cazul unui vot favorabil, că va convoca „în următoarele zile” o conferință interguvernamentală europeană pentru a marca deschiderea negocierilor de aderare cu Skopie, dar și cu Albania – două țări candidate a căror soartă este legată de Bruxelles. Odată începute, negocierile sunt de așteptat să dureze ani înainte de a duce la aderarea la UE.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii