Armata rusă nu aplică armistițiul ordonat de Putin

Tiruri de artilerie au fost auzite de ambele părți ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, în prima oră a armistițiului anunțat de Rusia.

„Jurnaliștii AFP au auzit bombardamente în orașul Bahmut, aflat pe linia frontului” imediat după prânz, ora locală, când ar fi trebuit să înceapă armistițiul, relatează AFP. Sirenele alarmei aeriene au răsunat în toată Ucraina, iar oficialii de la Kiev au raportat, de asemenea, un atac cu rachete rusești în orașul Kramatorsk, la aproximativ 30 de kilometri de linia frontului, la scurt timp după începerea asa-zisului armistițiu.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, a declarat pe Telegram că „rachete au lovit orașul de două ori”. Nu s-au înregistrat victime.

Joi, președintele rus Vladimir Putin ordonase trupelor sale să aplice un armistițiu de 36 de ore, „de-a lungul întregii linii de contact între părțile din Ucraina”, cu ocazia Crăciunului ortodox rusesc, sărbătorit pe rit vechi, care va dura de la 6 ianuarie 2023 la prânz până la 8 ianuarie 2023 la miezul nopții. În timp ce rușii sărbătoresc Crăciunul în acest weekend, ucrainenii o pot face atât pe 25 decembrie, conform calendarului gregorian, cât și pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian.

Anunțul a fost respins de Kiev, președintele Volodimir Zelenski numindu-l, în discursul său zilnic, un „pretext pentru a opri, cel puțin pentru scurt timp, înaintarea” forțelor ucrainene în Donbasul ocupat de ruși.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *