Lupte pe Marea Neagră: Ucraina își recuperează platformele petroliere

Ucraina a anunțat că a redobândit două platforme de foraj petrolier şi de gaze din Marea Neagră, care se aflau sub controlul Moscovei din 2015, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„Ucraina a preluat controlul asupra Turnurilor Boiko”, a precizat serviciul de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean.

Platformele se situează aproape de Crimeea și au fost recuperate în urma unor lupte între forţele speciale ucrainene, aflate la bordul unor nave, şi un avion de vânătoare rus Su-30, care a fost avariat și s-a retras pe mare.

În timpul operaţiunii, au mai fost capturate muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar, care poate urmări deplasarea navelor în Marea Neagră, mai susțin autoritățile ucrainene.

Platformele au fost ocupate de Rusia încă din 2015, după ce aceasta a anexat Crimeea, şi erau folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei sale în Ucraina.

„Pentru Ucraina, reimpunerea controlului asupra Turnurilor Boiko are o importanţă strategică şi, drept urmare, Rusia şi-a pierdut abilitatea de a le folosi în scopuri militare”, subliniază oficialii ucraineni.

„Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră, iar aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei”, se mai spune în comunicatul Ministerului Apărării ucrainean.

Înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, Ucraina extrăgea o parte însemnată din gazul natural din Marea Neagră, aprovizionând cu gaz regiunile continentale ale Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *