Lupta dintre Polonia și Pfizer continuă

După ce a primit aprobarea Comisiei Europene în martie, Polonia dorește renegocierea contractului cu gigantul farmaceutic Pfizer. Principalele motive invocate de Varșovia sunt risipa de bani și supastrocurile de doze de vaccin împotriva COVID-19 pe care nu le poate redirecționa și sfârșesc prin a fi distruse.

Într-o scrisoare adresată companiei americane, ministrul sănătății Adam Niedzielski a cerut renegocierea termenilor contractelor Pfizer pentru a reduce numărul de doze care sunt livrate în Polonia deoarece odată cu reducerea numărul de infecții majoritatea vaccinurilor au trebuit aruncate deoarece au expirat.

„Termenii vechi sunt total inutili din punct de vedere al sănătății publice, deoarece majoritatea dintre dozele de vaccin vor fi distruse din cauza termenului de valabilitate scurt și a cererii limitate”, se arată în scrisoare.

De asemenea, ministrul a subliniat că UE nici măcar nu poate folosi dozele în exces pentru a le dona în alte părți ale lumii, deoarece „în prezent nu există guverne interesate să accepte donații de vaccinuri COVID-19”.

Acesta a menționat și presiunea econimică pe care aceste contracte le exercită asupra bugetului țării, unul deja suprasolicitat de refugiații din Ucraina.

„Avem peste 1,5 milioane de ucraineni iar guvernul polonez le-a oferit tuturor acestor persoane locuințe, tratament medical, educație, oportunități de angajare și alte ajutoare.”

În ciuda multitudinilor de soluții propuse de Polonia, inclusiv invocarea unei clauze de forță majore, propunerea actuală a companiei implică reducerea dozelor de vaccin, dar impută o taxă de anulare, care este stabilită la jumătate din prețul unei doze care nici măcar nu a fost produsă.

Potrivit lui Niedzielski, Pfizer urmărește un profit uriaș din fondurile alocate de statele membre UE pentru protecția sănătății publice.

„În loc de o abordare umanitară, compania își declară doar disponibilitatea pentru dialog”, a declarat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *