Luminița Odobescu, la Chișinău: România este un susţinător al Republicii Moldova, în drumul său european

România este un susţinător al drumului european al Republicii Moldova, iar acest proces va fi parcurs împreună de către cele două state, a declarat, astăzi, la Chişinău, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu.

„Cred că România a dovedit-o clar şi răspicat în dialogul său cu partenerii europeni că este un susţinător al Republicii Moldova în acest drum european, iar drumul acesta îl vom parcurge împreună”, a spus şefa diplomaţiei române, referitor la aderarea ţării vecine la UE, într-o conferinţă de presă alături de omologul său, Nicu Popescu.

blank

Luminiţa Odobescu a arătat că România sprijină în mod prioritar „obţinerea cât mai curând posibil a unei decizii favorabile începerii de către Republica Moldova a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”. În acest sens, Odobescu s-a referit la pregătirea transferului de expertiză în domeniul Afacerilor Europene, cu participarea de specialişti din ministere şi din alte instituţii guvernamentale de la Bucureşti.

La rândul său, ministrul Nicu Popescu a vorbit de cooperarea „excelentă” cu România, menţionând sprijinul oferit de ţara noastră în domeniul energetic, politic şi financiar. „România joacă şi întotdeauna a jucat un rol de lider care gestionează şi setează agenda europeană faţă de Republica Moldova”, a arătat Popescu.

Luminița Odobescu, discuții cu președintele Maia Sandu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a fost primită, luni seara, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuţiile concentrându-se pe agenda europeană a Chişinăului şi pe situaţia de securitate regională.

„Mă bucur să o salut, la Chişinău, pe noua ministră de Externe a României, Luminiţa Odobescu, pentru a discuta despre reforme, aderarea Moldovei la UE şi relaţia noastră bilaterală. Vom continua să lucrăm împreună pentru a promova prosperitatea, stabilitatea şi valorile comune”, a transmis Maia Sandu.

Luminiţa Odobescu a asigurat cu privire la „angajamentul solid al României de promovare în ritm accelerat a proiectelor de asistenţă în beneficiul Republicii Moldova, respectiv de racordare cuprinzătoare a acesteia la spaţiul european, prin România”.

Ministrul român al Afacerilor Externe a apreciat, în mod deosebit, „progresele substanţiale” ale autorităţilor de la Chişinău în privinţa agendei de reforme, în particular cu referire la îndeplinirea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, la momentul acordării statutului de candidat la integrare europeană.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *