Lukoil se pregătește să-și vândă rafinăria din Bulgaria

Grupul petrolier rus Lukoil a anunţat, ieri, că analizează o posibilă vânzare a rafinăriei sale de la Burgas, Bulgaria, denunţând măsurile luate împotriva sa de Guvernul pro-european de la Sofia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Bulgaria depindea, înainte de război, aproape în întregime de gazul natural şi petrolul rusesc, și încearcă acum să scape de această dependenţă energetică.

Ţara vecină beneficiază, până la finele lui 2024, de o scutire de la embargoul introdus de Uniunea Europeană cu privire la importurile de petrol russc.

Pe lângă petrolul necesar pentru asigurarea consumului Bulgariei, grupul rus Lukoil are dreptul de a exporta produse petroliere realizate la rafinăria de la Burgas spre Ucraina şi, într-o mai mică măsură, spre Europa.

Această derogare ar urma să înceteze la finele lunii martie 2024, potrivit unei propuneri recente a Parlamentului de la Sofia care urmează să fie definitivată în săptămânile următoare.

De asemenea, Guvernul de la Sofia a impus şi o taxă de 60% pe profiturile realizate de grupul petrolier rus Lukoil.

Lukoil este prezent în Bulgaria de peste 20 de ani, perioadă în care investiţiile sale în rafinăria de la Burgas au depăşit 3,4 miliarde de dolari.

În paralel însă, Lukoil se bucură de o poziţie cvasi-monopolistă pe piaţa din Bulgaria graţie unei reţele compuse din nouă depozite petrolier şi 220 de benzinării.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *