Lukașenko îl vizitează pe Putin

Președintele  Belaru,s Alexander Lukașenko, începe azi o vizită oficială în Rusia, potrivit serviciului său de presă. Discuțiile cu omologul său rus, Vladimir Putin, sunt planificate mâine și vor viza „agenda internațională și probleme regionale”, precum și „eforturile comune în înlocuirea importurilor”.

Belarus este supus unor sancțiuni internaționale grele pentru rolul său în sprijinirea invadării Ucrainei de către Rusia. De când Putin a lansat invazia în februarie 2022, Rusia a devenit cea mai sever sancționată țară din lume.

Vestea vizitei vine după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție azi, orin care cere ca UE să aplice aceleași sancțiuni împotriva Belarusului ca și împotriva Rusiei.

Parlamentul European consideră că 2.150 de copii ucraineni au fost deportați în Belarus și a denunțat Crucea Roșie din Belarus pentru implicare.

Lukașenko a permis „războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” și, prin urmare, poartă responsabilitatea directă „pentru distrugerea și daunele cauzate Ucrainei”, potrivit rezoluției.

Rezoluția etichetează Belarus drept „stat satelit al Rusiei”.

SUA au anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului în august, la aniversarea a trei ani de la alegerile frauduloase din Belarus din 2020, în care Lukașenko și-a consolidat controlul asupra țării prin falsificarea voturilor și represiuni în masă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *