Lukașenko flutură negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Ucraina și Rusia ar putea începe tratative de pace, susține președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, care este cunoscut ca un aliat apropiat al liderului rus, Vladimir Putin.

În opinia acestuia, momentul ar fi propice pentru negocierile de încetare a focului întrucât există un impas pe linia frontului.

Mai mult, Lukaşenko crede că textele preliminare, care au fost discutate de oficialităţi ruse şi ucrainene în Turcia, în primele săptămâni ale războiului, pot servi drept punct de plecare în aceste noi negocierile de pace, potrivit Agerpres.

Oferta sa este, însă, asemănătoare cu formula de pace pe care a înaintat-o până acum Kremlinul, dar una care nu este pe placul Ucrainei, care ar pierde teritoriile deja cucerite de armata rusă – Lugansk, Donețk (în est) și Herson și Zaporojie (în sud) și ar renunța la recucerirea Crimeii.

Pe de altă parte, Lukașenko spune că ar putea fi o ”catastrofă”, dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere pentru acţiunile Occidentului.

El a adăugat că Occidentul efectuează în mod constant operaţiuni de recunoaştere aeriană deasupra teritoriului belarus, fiind identificate până la 50 de zboruri de spionaj în fiecare săptămână în apropierea frontierelor Belarusului.

Preşedintele belarus spune că probabilitatea unor incidente la graniţa dintre Belarus şi Ucraina este destul de ridicată şi a precizat că ţara sa a mutat mai multe batalioane deplin operaţionale din regiunea Vitebsk în zona frontierei cu Ucraina. Aproximativ 120.000 de militari ucraineni sunt desfăşuraţi în apropierea graniţei cu Belarus, potrivit liderului de la Minsk.

Pe de altă parte, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări Poloniei că nu trebuie să se aştepte la acţiuni agresive din partea ţării sale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *