Lukașenko, despre rebeliunea Wagner: „Am ordonat armatei să fie pregătită de luptă”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a susținut, astăzi, prima declarație despre evenimentele din Rusia. Vorbind despre rebeliunea mercenarilor Wagner, Lukașenko a declarat că ordonase armatei să fie pregătită pentru luptă, iar toate forțele, inclusiv poliția, au fost plasate în stare de alertă maximă, informează Digi24.

„Când au avut loc evenimentele din Rusia, am dat ordin ca toată armata să fie pregătită pentru luptă. Toate forțele armate, inclusiv poliția și forțele speciale, au fost puse în alertă maximă”, a declarat Lukașenko.

„Dacă Rusia se prăbușește, vom rămâne sub dărâmături, vom muri cu toții. Amenințarea unui nou conflict global nu a fost niciodată atât de aproape ca astăzi. Încă o dată, încearcă să arunce în aer țara noastră, întreaga noastră regiune, pentru a dezorienta oamenii”, a adăugat liderul din Belarus.

Lukasenko a vorbit și despre ”un nou val de expansiune NATO”, precum și despre o consolidare fără precedent a țărilor membre ale alianței, din regiune.

Evgheni Prigojin ar fi zburat la Minsk

Evgheni Prigojin ar trebui să plece în Belarus, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu se știe unde se află acum.

Un avion cu reacţie, având legătură cu şeful grupului paramilitar privat Wagner, a zburat astăzi din Rusia spre Belarus, presupunându-se că aeronava l-ar putea transporta pe omul de afaceri în exil, a transmis Reuters.

Este vorba despre o aeronavă Embraer Legacy 600, care deține coduri de identificare ce se potrivesc cu un avion având legătură cu Prigojin în documentele de sancţiuni ale SUA. Aparatul a părăsit regiunea Rostov şi a început procedura de aterizare, în apropiere de capitala belarusă Minsk.

Evgheni Prigojin declarase, sâmbătă, că urma să plece în Belarus în cadrul unui acord negociat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Dar detaliile călătoriei sale în exil nu au fost făcute publice, iar locul unde se află a rămas neconfirmat timp de trei zile.

Facebook

Comentarii

148 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *