Lukașenko: Avioanele de război din Belarus au fost modificate pentru a transporta arme nucleare

Președintele Alexander Lukașenko spune că avioanele de război SU-24 ale armatei belaruse au fost modificate pentru a transporta arme nucleare și că Minskul ar reacționa imediat dacă Occidentul i-ar crea probleme.

Lukașenko, liderul autoritar al fostului stat sovietic Belarus, a declarat că a convenit asupra demersului de modernizare a avioanelor de război belaruse cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat vineri agenția de știri Belta. Belarus, un aliat fidel al Moscovei, nu are propriile arme nucleare.

Lukașenko, care a permis forțelor rusești să folosească teritoriul belarus pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei, nu a intrat în detalii cu privire la modul în care ar putea avea loc un transfer de arme de la Moscova. Belta l-a citat pe Lukașenko ca vorbind despre o potențială amenințare viitoare din partea Poloniei vecine, membră NATO, spunând în același timp că este încrezător că armata poloneză, spre deosebire de politicienii de la Varșovia, a înțeles cum ar putea răspunde Minskul la ceea ce el a numit orice escaladare.

Remarcile sale generale păreau să se refere la o potențială amenințare din partea Occidentului în general.

„Ei trebuie să înțeleagă că, dacă optează pentru escaladare, niciun elicopter sau avion nu îi va salva. Totul era pregătit. Nu este o idee bună să escaladăm lucrurile cu Belarus, pentru că asta ar însemna o escaladare cu statul Uniunii [dintre Rusia și Belarus], care are arme nucleare. Dacă vor începe să creeze probleme răspunsul va fi imediat”, a declarat Lukașenko, citat de Agerpres.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *