Lukașenko afirmă că Ucraina a tras cu rachete asupra unor posturi militare din Belarus

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că armata sa a doborât rachetele lansate din Ucraina spre țara sa și a promis că va răspunde „instantaneu” la orice atac inamic. „Suntem provocați”, a declarat Lukașenko, citat sâmbătă de agenția de presă de stat Belta.

Lukașenko susține că Ucraina a încercat să atace Belarus

Afirmația, pentru care Lukașenko nu a furnizat dovezi, a venit la o săptămână după ce Ucraina a declarat că rachete au lovit o regiune de graniță din Belarus, un aliat pe termen lung al Rusiei. Însă președintele belarus a negat implicarea în conflictul dintre Rusia și Ucraina, reiterând că nu au existat trupe din țara sa care să lupte în ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.

Trebuie să vă spun că în urmă cu aproximativ trei zile, poate mai mult, au încercat să lovească obiective militare din Belarus din Ucraina. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Pantsir au interceptat toate rachetele lansate de forțele ucrainene. Așa cum am spus cu mai bine de un an în urmă, nu intenționăm să luptăm în Ucraina. Vom lupta doar într-un singur caz. Dacă intrați pe teritoriul nostru, dacă ne ucideți oamenii, atunci vom răspunde”, a adăugat el, amenințând cu represalii împotriva „centrelor de decizie” din capitalele occidentale în cazul unui atac asupra Belarusului.

Belarus a sprijinit operațiunea militară a Rusiei în Ucraina de la începutul acesteia, la 24 februarie, acționând ca o bază din spate pentru forțele Moscovei. Trupele rusești au trecut granița belarusă în Ucraina în timp ce încercau și nu au reușit să cucerească capitala Kiev. Lukașenko este puternic dependent de Rusia din punct de vedere militar și economic și s-a bazat pe sprijinul vecinului său pentru a-și stabiliza poziția atunci când au izbucnit proteste de amploare în 2020, după alegerile pe care opoziția belarusă susține că le-a furat.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova va livra rachete Iskander-M capabile să transporte arme nucleare în Belarus „în următoarele luni”.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii