Lucrătorii din muzee și biblioteci își cer drepturile

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” salută publicarea de către Ministerul Culturii în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă ce vizează creşterile salariale solicitate, dar atrage atenţia că obţinerea acestora nu este singurul punct de pe lista revendicărilor lucrătorilor din muzee şi biblioteci.

„Eforturile concentrate ale membrilor, susţinerea primită de la conducerile instituţiilor, de la angajaţii din alte domenii de activitate, precum şi de la publicul larg încep să dea rezultate: Ministerul Culturii a publicat vineri, 12 aprilie, spre dezbatere, mult aşteptatul proiect de ordonanţă de urgenţă ce vizează creşterile salariale solicitate. Deşi salută acţiunea Ministerului Culturii, membrii federaţiei îşi rezervă dreptul de a rămâne sceptici până la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României. Această atitudine este una firească, în contextul în care nu toate propunerile ajung să primească valoare juridică sau să rămână în forma agreată. De aceea, acţiunile de protest vor continua conform programului stabilit”, a transmis, luni, sindicatul.

Federaţia „CulturMedia” subliniază că sunt necesare şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, precum şi încheierea unui contract colectiv în acest sector de activitate.

„Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, deblocarea posturilor vacante şi suplimentarea schemelor de funcţii, alocarea unui buget de minimum 0,9 din PIB sectorului cultural, remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituţiile culturale – egalizarea cu instituţiile de spectacol, încheierea unui contract colectiv de muncă la nivel de sector de activitate pentru instituţiile muzeale publice şi pentru bibliotecile publice sunt măsuri la fel de necesare pentru dezvoltarea domeniului Cultură şi ridicarea acestuia la rangul pe care îl merită”, a explicat sindicatul într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *