Londra reafirmă sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO, în ciuda scepticismului american

Londra își menține sprijinul ferm pentru Ucraina și aderarea acesteia la NATO, în pofida poziției exprimate de administrația americană condusă de Donald Trump. Premierul britanic Keir Starmer i-a transmis vineri președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Regatul Unit consideră ireversibilă calea Kievului către Alianța Nord-Atlantică și că orice negocieri de pace trebuie să includă Ucraina.

„Premierul a reiterat angajamentul Regatului Unit față de o cale ireversibilă către NATO pentru Ucraina, așa cum au convenit aliații la summitul de la Washington de anul trecut”, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic, citată de AFP și EFE.

Declarația survine în contextul în care administrația Trump a transmis că o aderare a Ucrainei la NATO „nu este realistă”. Mai mult, ministrul american al apărării, Pete Hegseth, a afirmat recent, la Bruxelles, că nici recâștigarea teritoriilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, nu ar trebui să fie un obiectiv în cadrul negocierilor de pace.

Negocieri fără Ucraina?

Convorbirea dintre Starmer și Zelenski a avut loc vineri dimineață, în marja Conferinței de Securitate de la München, eveniment la care președintele ucrainean urmează să se întâlnească și cu vicepreședintele american, J.D. Vance.

Apelul telefonic intervine la doar două zile după discuția dintre Donald Trump și Vladimir Putin, în cadrul căreia liderul de la Casa Albă a anunțat lansarea unor negocieri „imediate” pentru încheierea războiului din Ucraina. Inițiativa a provocat neliniște atât la Kiev, cât și în capitalele europene, temându-se că viitorul Ucrainei ar putea fi decis fără participarea sa directă.

Keir Starmer a insistat că „nu se poate discuta despre Ucraina fără Ucraina” și a reafirmat sprijinul Marii Britanii pentru securitatea Kievului. „Ucraina are nevoie de garanții de securitate puternice, de mai multe arme letale și de un viitor suveran. Poate conta pe Regatul Unit pentru a-și intensifica eforturile”, a subliniat premierul britanic.

Poziții divergente între aliați

Divergențele dintre aliații occidentali devin tot mai vizibile, pe măsură ce Washingtonul și Moscova par dispuse să negocieze o soluție politică pentru conflict, în timp ce Londra și alte capitale europene insistă că Ucraina trebuie să fie parte a oricărui acord.

În urma convorbirii dintre Trump și Putin, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va accepta negocieri în care nu este implicată. Între timp, Kremlinul continuă să susțină că Ucraina nu trebuie să devină membră NATO, poziție care pare să coincidă cu cea exprimată de administrația americană.

Facebook

Comentarii