”Locul României este în interiorul zonei Schengen” – președintele Curții de Justiție a UE

La Iași, unde i s-a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a declarat că locul României este în Spațiul Schengen și că aderarea trebuie să aibă loc cât mai curând. ”Accederea României și a Bulgariei la  Schengen va trebui să se producă cât mai curând posibil. Este foarte clar că dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie soluționat repede”, a subliniat președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„De la bun început precizez că locul României este în interiorul zonei Schengen. Ca atare, accederea României și a Bulgariei la  Schengen va trebui să se producă cât mai curând posibil. Este foarte clar că dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie soluționat repede.

Atunci când primești un stat nou cum e România este ca și cum toate granițele din interiorul Uniunii se deschid, iar frontierele statelor interioare pot fi traversate ușor de persoanele și bunurile din statele membre. De asemenea, înseamnă că frontierele externe ale Uniunii, apărarea acestora devine o problemă comună, a tuturor. Tot ceea ce ține de imigranți și asigurarea pazei granițelor, faptul că România respectă reglementările în acest context, fac ca zona Schengen să fie mai puternică. Prin urmare, în momentul în care România și Bulgaria intră în zona Schengen, apărarea granițelor Uniunii Europene automat devine o problemă a tuturor, nu doar a statelor de la granițe”, a declarat Koen Lenaerts pentru Radio România Actualități.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *