Liz Truss va fi noul premier al Marii Britanii

Liz Truss a fost anunțată, astăzi, drept noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de conducerea partidului, urmând ca Liz Truss să fie desemantă, marți, și în postul de premier.

Marți, premierul Boris Johnson va merge la castelul Balmoral din Scoția, unde se află Regina Elisabeta a II-a – și nu la Palatul Buckingham, conform tradiției – unde își va înainta demisia, fiind urmat de noul lider ales al Partidului Conservator, care va fi invitat de suverană să formeze noul guvern.

Sondajele în rândul membrilor Partidului Conservator au dat-o învingătoare clară pe Truss, care deține funcția de ministru de externe, cu circa două treimi din voturi, în fața lui Rishi Sunak, fostul ministru al finanțelor.

Cei doi candidați, selectați de membrii grupului parlamentar al partidului de guvernământ dintr-un total de opt candidați, au avut trei dezbateri publice televizate și 12 întâlniri cu membrii de partid în toată țara.

Pe agenda campaniei electorale s-au aflat și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Ambii candidați au promis să continue să acorde sprijin Ucrainei, iar în plan intern, Liz Truss și Rishi Sunak au încercat să valorifice în lupta pentru Downing Street moștenirea fostului premier emblematic al Marii Britanii, Margaret Thatcher.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *