Liz Truss își apără planul economic controversat: „Ne confruntăm cu vremuri dificile”

Premierul britanic Liz Truss și-a apărat planul economic care a agitat piețele financiare, afirmând joi că este dispusă să ia măsuri „controversate” pentru a relansa creșterea economică și că nu va face cale întoarsă, în ciuda criticilor.

Liz Truss a propus un plan economic ce stârnește controverse

Întrebată dacă va anula proiectul bugetar care a șocat piețele prin amploarea reducerilor de taxe și a împrumuturilor guvernamentale, Truss a replicat: „Nu accept premisa întrebării”.

„Ne confruntăm cu vremuri economice dificile. Nu neg acest lucru. Aceasta este o problemă globală. Dar ceea ce este absolut corect este că guvernul britanic a intervenit și a acționat în acest moment dificil.”

Ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a provocat turbulențe pe piețele financiare, săptămâna trecută, când a prezentat un plan de reducere a taxelor, fără a detalia impactul asupra finanțelor publice sau modul în care guvernul va reforma economia pentru a stimula creșterea.

Lira sterlină s-a scufundat, iar randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice au crescut vertiginos, ceea ce a forțat Banca Angliei să reia miercuri programul de achiziționare de obligațiuni, printr-o măsură de urgență, pentru a susține fondurile de pensii.

Truss a declarat că guvernul trebuie să ia măsuri urgente și decisive pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de creșterea facturilor la energie: „Bineînțeles, asta înseamnă să luăm decizii controversate și dificile. Dar sunt pregătită să fac acest lucru în calitate de prim-ministru, pentru că ceea ce este important pentru mine este să punem în mișcare economia noastră”.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *