Liz Truss, favorită pentru a deveni următorul premier al Marii Britanii

Liz Truss, un politician de dreapta din Partidul Conservator, este în prezent favorită pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, în locul lui Boris Johnson, afectat de scandaluri.

În vârstă de 47 de ani, a intrat în Parlament în 2010, iar în 2014 s-a instalat în primul său post de ministru – secretar de stat pentru mediu, alimentație și afaceri rurale sub conducerea lui David Cameron. De atunci, ea a servit sub Theresa May și Johnson în diferite poziții. În 2021, i s-a încredințat rolul suprem de ministru de externe.

Liz Truss este favorită pentru postul de premier al Marii Britanii

Cu toate acestea, ea nu a fost întotdeauna o conservatoare. Crescută de părinți de stânga, în adolescență a fost membră a liberal-democraților centriști, iar la 19 ani a cerut abolirea monarhiei. Acum, „Truss se află la dreapta Partidului Conservator și este o libertariană instinctivă a comerțului liber și nu este o susținătoare naturală a nivelării”, a declarat pentru Al Jazeera David Jeffery, lector de politică britanică la Universitatea din Liverpool, referindu-se la o politică promovată de Johnson, care vizează reducerea inegalităților.

La referendumul din iunie 2016 privind apartenența la Uniunea Europeană, Truss a votat în contradicție cu Johnson și s-a pronunțat în favoarea rămânerii în blocul comunitar. „Deși a sprijinit „rămânerea” la referendum, ea a devenit, cu zelul convertirii, un politician ferm pro-stânga”, a spus Jeffery. El consideră că activitatea ei ca ministru de externe a fost neimpresionantă.

Mandatul lui Truss ca ministru de externe a fost destul de discret. A fost un secretar de stat foarte activ și foarte priceput la social media în domeniul comerțului internațional, dar a părut să se estompeze ca ministru de externe. În urma invaziei rusești din Ucraina, ea a fost umbrită de prim-ministru și de secretarul apărării, Ben Wallace„, a declarat Jeffery.

Spre deosebire de competitorul ei, Rishi Sunak, Truss a fost printre puținii membri ai cabinetului care i-au rămas loiali lui Johnson la începutul acestei luni, când acesta s-a confruntat cu o rebeliune în partid. În 2021, ea a subliniat modul în care înțelege politica externă britanică în timpul unui discurs la Chatham House, identificând o luptă ideologică între libertate și regimurile autoritare, cum ar fi cele din Rusia și China.

Truss nu obosește niciodată să își declare admirația pentru fostul premier Margaret Thatcher. Cu toate acestea, această comparație nu o avantajează întotdeauna. Truss promite reduceri de taxe în valoare de 30 de miliarde de lire sterline (37 de miliarde de dolari), la fel ca Thatcher, care a redus impozitul pe venitul personal în anii 1980, și promite măsuri imediate pentru a-i ajuta pe oameni să facă față creșterii costului vieții. Potrivit lui Truss, reducerea impozitelor ar ține în frâu inflația, stimulând în același timp creșterea economică.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *