Lituania și Polonia, presiuni asupra Germaniei să trimită tancuri în Ucraina

Decizia guvernului german de a furniza tancuri Ucrainei este „o decizie foarte, foarte, foarte, foarte, foarte necesară”, a declarat marți, la Davos, președintele polonez Andrzej Duda, argumentând că opinia publică germană se îndreaptă acum spre furnizarea unui ajutor militar mai mare Kievului.

Luând cuvântul în cadrul unui panel privind apărarea Europei la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Duda și omologul său lituanian Gitanas Nausėda au exercitat o presiune susținută asupra Berlinului pentru a trimite echipamentul militar greu.

„Atitudinea Germaniei se schimbă”, a declarat Nausėda, dar a comentat întârzierea Berlinului de a permite eliberarea tancurilor Leopard fabricate în Germania către Ucraina – pe care le-a numit „un factor foarte strategic în acest război”: „Trebuie să vă spun sincer, este păcat, pentru că fiecare zi din acest război costă foarte mult. Nu ne permitem luxul unor astfel de întârzieri, iar luarea deciziilor trebuie să fie decisivă, rapidă”.

La sfârșitul săptămânii, Marea Britanie a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, întorcând șurubul către alți aliați NATO pentru a le urma exemplul. Duda a anunțat săptămâna trecută că Polonia intenționează să trimită 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar că are nevoie de permisiunea Germaniei pentru a le reexporta. Vicecancelarul german Robert Habeck a răspuns că Berlinul nu va bloca o astfel de mișcare, dar că Varșovia trebuie mai întâi să facă o cerere oficială.

Duda a declarat că obiectivul era ca țările NATO echipate cu Leopard 2 să se unească și să trimită fiecare suficiente tancuri pentru a crea o brigadă blindată pentru Ucraina. Miniștrii occidentali ai apărării se vor întâlni vineri la baza militară Ramstein din Germania pentru a discuta despre continuarea sprijinului militar acordat Kievului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *