Lituania se confruntă cu atacuri cibernetice din cauza sancțiunilor asupra Kaliningradului

Grupul rus de hacking „Killnet” și-a asumat luni responsabilitatea pentru atacurile DDoS ce au blocat site-urile serviciilor publice lituaniene.

Killnet a afirmat că lovitura a fost un răspuns direct împotriva deciziei autorităților de la Vilnius de a opri tranzitul unor mărfuri sub sancțiunile Uniunii Europene către exclava Kaliningrad din Rusia. Lista mărfurilor sancționate de UE include materiale precum cărbunele, metalele, materialele de construcție dar și tehnologie avansată.

Autoritatea fiscală din Lituania a declarat într-o conferință oficială de presă că și-a oprit toate activitățile din cauza acestui număr neobișnuit de mare de încercări de conectare la sistemele sale.

În ciuda anvergurii acestor atacuri autoritățile lituaniene au asigurat populația că datele acestora sunt în siguranță.

„Este foarte probabil ca astfel de atacuri de intensitate similară sau mai mare să apară și în zilele următoare, în special în sectoarele transporturilor, energiei și financiare”, a declarat Centrul Național de Securitate Cibernetică din Lituania într-un comunicat.

„Țintele principale sunt instituțiile de stat, instituțiile de transport și site-urile media”- a declarat ministrul adjunct al Apărării, Margiris Abukevicius.

Printre cei afectați se numără și rețeaua securizată folosită de instituțiile statului, a spus centrul.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii