Lituania propune ”o forţă de pace” pentru securitatea centralei de la Zaporojie

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut marţi crearea unei ”forţe de pace” în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pentru a-i garanta securitatea.

”Niciodată nu am fost atât de aproape de un dezastru nuclear ca acum”, a avertizat şeful diplomaţiei lituaniene, prezent la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, desfăşurată luni şi marţi la Praga, potrivit Agerpres.

În opinia ministrului lituanian, crearea acestei forţe militare de pace, care ar urma să asigure securitatea la centrala nucleară şi împrejurimi, ar trebui să fie discutată, fiind considerată ca fiind necesară.

Această solicitare intervine într-un moment în care Ucraina a început o ofensivă în sudul ţării, pe care Rusia susţine că a respins-o, iar o delegație a ONU plănuieşte să inspecteze centrala de la Zaporojie.

În ciuda faptului că atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca experții ONU să poată inspecta starea în care se află cea mai mare centrală nucleară de pe continentul european, proximitatea acesteia de linia frontului îngreunează acest demers, notează EFE.

În urmă cu o săptămână, pe 25 august, îngrijorările au persistat pe parcursul unei întregi zile, după ce un incendiu, care a fost pornit în gropile de cenunșă ale termocentralei situate în imediata apropiere, au afectat cablurile electrice. Cele două reactoare nucleare au fost deconectate de la rețeaua electrică, dar au fost repuse în funcțiune după o scurtă perioadă de timp.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de forțele rusești încă din primele zile ale războiului, iar luptele care au loc în apropierea instalației au sporit temerile legate de o catastrofă care ar putea afecta orașele din sudul Ucrainei, precum și o regiune și mai mare.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *