Lituania închide alte două puncte de trecere a frontierei cu Belarus

Lituania a închis, astăzi, alte două puncte de trecere a frontierei cu Republica Belarus vecină, din raţiuni de securitate, informează dpa, potrivit Agerpres.

Punctele de trecere de la Lavoriskes şi Raigardas au fost închise până la notificări ulterioare, în urma unei decizii luate de guvernul de la Vilnius în februarie.

Potrivit autorităților, decizia este menită să asigure controale mai bune asupra transportului de mărfuri şi de persoane la frontieră.

De asemenea, trebuie să contracareze tentativele de a importa şi exporta bunuri vizate de sancţiuni şi cele de trafic ilegal.

Guvernul de la Vilnius a închis înainte de aceasta, în vara lui 2023, punctele de trecere de la Sumskas şi Tverecius.

Aceasta înseamnă că doar două dintre cele şase puncte de trecere de la frontiera dintre Lituania, membră UE şi NATO, şi statul vecin Belarus mai sunt deschise la ora actuală.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a criticat închiderea punctelor de trecere a frontierei. Aceasta va ridica noi „cortine de fier”, a spus politiciana care trăieşte în exil, în Lituania.

Guvernul de la Vilnius a respins obiecţia ei. „Deciziile luate sunt în linie cu vremurile, provocările la adresa securităţii naţionale şi cu situaţia geopolitică”, a spus ministrul de interne Agne Bilotaite.

Ea a subliniat că Lituania va continua să menţină deschis un coridor umanitar pentru „persoanele care fug de regimul” din Belarus.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *