Tensiunile diplomatice dintre Lituania și China se agravează

Ministerul de Externe de la Vilnius a emis un protest oficial față de sancțiunile impuse Lituaniei de China, în urma vizitei în Taiwan a ministrului adjunct al transporturilor din țara baltică.

Ministerul de Externe al Chinei a comunicat că a impus sancțiuni ministrului adjunct al transporturilor și comunicațiilor lituanian, Agne Vaiciukeviciute, din cauza vizitei sale în Taiwan. Ministerul de Externe a declarat că Republica Chineză va suspenda, de asemenea, cooperarea în domeniul transporturilor cu Lituania.

În replică, diplomația de la Vilnius a cerut Chinei să anuleze sancțiunea și să reia cooperarea cu Lituania în domeniul transportului. „Decizia unilaterală a Chinei este nejustificată, încalcă dreptul internațional și suveranitatea Lituaniei”, se arată într-un comunicat.

China revendică Taiwanul autoguvernat și a impus sancțiuni politicienilor străini care vizitează insula.

În plan bilateral, Beijingul și-a restrâns relațiile diplomatice cu Lituania și a făcut presiuni asupra companiilor chineze pentru a rupe legăturile cu statul baltic, după ce Lituania a permis Taiwanului să își deschidă o ambasadă de facto la Vilnius.

„Beijingul alege să își intensifice cursul acțiunilor ilegale împotriva unui stat membru al UE”, a declarat ministerul lituanian de Externe, într-o declarație pentru Reuters.

„Acest lucru nu numai că nu este favorabil dezvoltării relațiilor Chinei cu lumea democratică, dar și răstoarnă politica declarată a Beijingului de până acum de a nu împiedica dezvoltarea unei relații reciproc avantajoase cu Taiwan, una dintre cele mai progresiste economii din lume”.

Ministerul de Externe din Taiwan a condamnat, la rândul său, aceste sancțiuni, apreciind că reprezintă „o răzbunare irațională” din partea Chinei. „Taiwanul promite că va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta Lituania să contracareze sancțiunea nerezonabilă și arbitrară din partea guvernului chinez”, a declarat ministerul de la Taipei.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

  1. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you ever been running a blog for?
    you make blogging glance easy. The whole look of your website is great, let alone the content!
    You can see similar here sklep internetowy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *