Tensiunile diplomatice dintre Lituania și China se agravează

Ministerul de Externe de la Vilnius a emis un protest oficial față de sancțiunile impuse Lituaniei de China, în urma vizitei în Taiwan a ministrului adjunct al transporturilor din țara baltică.

Ministerul de Externe al Chinei a comunicat că a impus sancțiuni ministrului adjunct al transporturilor și comunicațiilor lituanian, Agne Vaiciukeviciute, din cauza vizitei sale în Taiwan. Ministerul de Externe a declarat că Republica Chineză va suspenda, de asemenea, cooperarea în domeniul transporturilor cu Lituania.

În replică, diplomația de la Vilnius a cerut Chinei să anuleze sancțiunea și să reia cooperarea cu Lituania în domeniul transportului. „Decizia unilaterală a Chinei este nejustificată, încalcă dreptul internațional și suveranitatea Lituaniei”, se arată într-un comunicat.

China revendică Taiwanul autoguvernat și a impus sancțiuni politicienilor străini care vizitează insula.

În plan bilateral, Beijingul și-a restrâns relațiile diplomatice cu Lituania și a făcut presiuni asupra companiilor chineze pentru a rupe legăturile cu statul baltic, după ce Lituania a permis Taiwanului să își deschidă o ambasadă de facto la Vilnius.

„Beijingul alege să își intensifice cursul acțiunilor ilegale împotriva unui stat membru al UE”, a declarat ministerul lituanian de Externe, într-o declarație pentru Reuters.

„Acest lucru nu numai că nu este favorabil dezvoltării relațiilor Chinei cu lumea democratică, dar și răstoarnă politica declarată a Beijingului de până acum de a nu împiedica dezvoltarea unei relații reciproc avantajoase cu Taiwan, una dintre cele mai progresiste economii din lume”.

Ministerul de Externe din Taiwan a condamnat, la rândul său, aceste sancțiuni, apreciind că reprezintă „o răzbunare irațională” din partea Chinei. „Taiwanul promite că va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta Lituania să contracareze sancțiunea nerezonabilă și arbitrară din partea guvernului chinez”, a declarat ministerul de la Taipei.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *