Lituania a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

suedia si finlanda

Parlamentul lituanian a ratificat, miercuri, aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO. Forul legislativ de la Vilnius a aprobat aderarea Finlandei cu 111 voturi şi cea a Suediei cu 112 voturi, potrivit Agerpres.

Președintele Lituaniei a afirmat, cu acest prilej, că aderarea Finlandei şi a Suediei la organizaţia euro-atlantică reprezintă o decizie istorică pentru cele două țări și, totodată, o oportunitate istorică pentru NATO de a deveni o alianţă mai puternică. „Finlanda şi Suedia aparţin familiei naţiunilor baltice şi nordice şi sunt bucuros că acum cooperarea noastră în domeniul securităţii va trece la un nou nivel”, a adăugat şeful statului lituanian.

Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la alianța nord-atlantică pe 18 mai, iar liderii NATO au decis, la summitul de la Madrid, din 28 iunie, să înceapă procesul de aderare, care a fost lansat pe 5 iulie.

Finlanda și Suedia vor deveni țări cu drepturi depline ale NATO după ce aderarea lor va fi ratificată de toate cele 30 de parlamente naționale. Până acum, aderarea lor la alianța nord-atlantică a fost aprobată de Canada, Germania, Estonia, Norvegia, Danemarca, Islanda, dar și România. SUA au inițiat, de asemenea, procedura de ratificare în Senatul american.

Lituania este țară membră a NATO din anul 2004 și găzduiește unul dintre cele opt grupuri militare, desfășurate de NATO în Europa.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii