Lituania a blocat transferul feroviar pentru Rusia. Kremlinul ripostează

Rusia a avertizat Lituania de consecințe „grave” după ce a interzis transferul feroviar al unor bunuri către teritoriul rusesc Kaliningrad. Rusia „va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile”, a declarat Nikolai Patrușev, înalt oficial de securitate.

Lituania a impus interdicții Rusiei

Pe de altă parte, Lituania spune că nu face decât să urmeze sancțiunile UE impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Kaliningrad este o regiune strategică în care își are cartierul general Flota Baltică a Rusiei și nu are graniță cu Rusia continentală. Teritoriul vestic a fost anexat din Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, și se învecinează cu Lituania și Polonia, membre ale UE și NATO.

Regiunea, în care trăiesc aproximativ un milion de persoane, se bazează în mare măsură pe importurile de materii prime și piese de schimb din Rusia și UE. Guvernatorul regional Anton Alikhanov a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele importate de Kaliningrad.

Rusia avertizează asupra acțiunilor Lituaniei

În timpul unei vizite de marți la Kaliningrad, Patrușev a declarat că blocada Lituaniei a fost instigată de Occident „prin încălcarea dreptului internațional”. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a avertizat că vor fi luate „măsuri adecvate” „în viitorul apropiat”.

„Consecințele acestora vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, a adăugat el, fără a da alte detalii.

Marți, ambasadorul UE a fost convocat la Ministerul rus de Externe din cauza blocadei. Săptămâna trecută, autoritățile lituaniene au anunțat că vor interzice trecerea pe teritoriul lor a mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE către Kaliningrad.

„Lituania nu face nimic: sunt sancțiunile europene care au început să funcționeze de la 17 iunie… A fost făcută cu consultarea Comisiei Europene și în conformitate cu orientările Comisiei Europene”., a spus ministrul lituanian de externe.

UE a reluat declarația Lituaniei, afirmând că țara nu face decât să pună în aplicare sancțiunile impuse de UE ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Lista de sancțiuni include cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată. În calitate de membru al alianței militare NATO, Lituania este protejată de tratatele de apărare colectivă.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii