Polonia: Kaczynski demisionează din funcția de vicepremier

Liderul partidului de guvernământ polonez Lege și Justiție și vicepremierul Jaroslaw Kaczynski a demisionat din funcția pe care o deținea în guvern, a anunțat marți agenția de presă PAP.

Cel mai puternic politician polonez, liderul partidului conservator de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că a renunțat la rolul de viceprim-ministru în guvern pentru a se concentra asupra partidului și a viitoarelor alegeri. Analiștii susțin că mișcarea lui Kaczynski, șeful partidului Lege și Justiție, era așteptată.

Acesta se concentra pe probleme de securitate și a declarat într-un interviu publicat marți de agenția de știri de stat PAP că plănuise mutarea mai devreme, dar că aceasta a fost întârziată de invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, liderul partidului a declarat că succesorul său va fi ministrul apărării, Mariusz Blaszczak.

„Am decis că trebuie să mă concentrez asupra lucrurilor care sunt cele mai importante pentru viitorul Poloniei. Nu îmi supraestimez rolul, dar partidul trebuie să își recapete vigoarea, deoarece se apropie cel mai important moment pentru orice partid politic din lume. Aceasta este o decizie complet naturală. Avem un război, iar el este ministrul apărării, așa că, în situația specială în care ne aflăm, o astfel de legătură are avantaje foarte mari”, a declarat Kaczynski.

Kaczynski este considerat cel mai important politician din Polonia, conducând deciziile guvernamentale și alegându-i pe cei care ocupă funcții de conducere, inclusiv pe premierul Mateusz Morawiecki. În 2015, el a desemnat, de asemenea, un candidat la președinție, care a câștigat și se află acum la al doilea mandat, Andrzej Duda.

Partidul naționalist PiS se află la putere de la sfârșitul anului 2015, dar Kaczynski s-a alăturat guvernului abia în octombrie 2020. El urma să lucreze la un proiect de lege privind apărarea națională, dar analiștii au spus că prezența sa în guvern a fost menită, de asemenea, să țină în frâu conflictele dintre membrii coaliției de guvernare.

Europolis

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii