Abandonarea Ucrainei ar putea amenința securitatea Europei de Est

Liderul în exil al opoziţiei democratice din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia, avertizează că abandonarea Ucrainei în confruntarea cu Rusia ar putea amenința securitatea Europei de Est. Într-un interviu acordat analistului șef de securitate națională de la CNN, Jim Sciutto, Tikhanovskaia a subliniat legătura strânsă dintre popoarele belarus și ucrainean, ambele confruntându-se cu „ambițiile imperialiste ale Rusiei.”

„Fără o Ucraină liberă, independentă și sigură, nu va exista un Belarus sigur. Dar și invers. Fără un Belarus liber, va exista o amenințare constantă pentru toți vecinii noștri din întreaga regiune”, a declarat Tikhanovskaia.

Aceasta a relatat că soțul ei se află în închisoare din martie, iar informațiile despre starea sa de sănătate și siguranță sunt limitate, deoarece avocatul nu are voie să-l viziteze, iar scrisorile nu sunt livrate. Tikhanovskaia a fugit în Lituania în 2020, după ce guvernul lui Alexander Lukașenko, cu sprijinul Rusiei, a reprimat protestele pro-democrație.

În ceea ce privește rolul Statelor Unite în sprijinirea mișcării pro-democrație din Belarus, Tikhanovskaia a subliniat importanța lor. „Statele Unite pot juca un rol crucial în eforturile belaruse pro-democraţie”, a spus ea, exprimându-și totuși temerea că un nou președinte american ar putea anula progresul diplomatic.

În legătură cu perspectivele viitoare, Tikhanovskaia a menționat speranța sa că un nou lider american va aduce un sprijin mai puternic pentru cauza lor și a exprimat dorința de a vedea o schimbare în politica SUA față de Rusia, subliniind importanța sprijinului pentru Ucraina în lupta împotriva Kremlinului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *