Liderul NATO vrea aderarea Suediei până în iulie

În timp ce Finlanda s-a alăturat azi alianței militare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru POLITICO că Suedia ar putea adera până în vară.

Cele două state nordice au depus împreună cererile de aderare la NATO ]n 2022, dar, săptămâna trecută, Turcia a ratificat doar cererea Finlandei și a respins-o pe cea a Suediei.

Acesta a fost rezultatul unui dezacord continuu cu privire la sprijinul Suediei pentru partidele kurde și restricțiile asupra exporturilor de arme. De asemenea, în urma unui protest care a avut loc la Stockholm la începutul acestui an, în care a fost arsă o copie a Coranului, relația dintre Turcia și Suedia a fost neobișnuit de tensionată.

Stoltenberg a insistat într-un interviu că Suedia ar putea primi în continuare undă verde după alegerile din mai din Turcia. Secretarul general al NATO a declarat că: „Obiectivul meu rămâne că putem avea și ratificarea Suediei, după alegerile din Turcia, dar înainte de summitul de la Vilnius”, referindu-se la întâlnirea anuală a alianței din 11 iulie.

Stoltenberg a subliniat că, în opinia sa, Stockholm a contribuit la rezolvarea preocupărilor Ankarei: „Suedia și-a îndeplinit obligațiile, conform memorandumului trilateral care a fost semnat”.

Dacă și Suedia se va alătura alianței, a menționat Stoltenberg, „96% din populația Uniunii Europene va locui în curând într-o țară NATO”.

Facebook

Comentarii

55 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *