Liderii UE intenționează să mențină presiunea asupra Rusiei, la Consiliul European din această săptămână, se arată într-un proiect de document. Aurul e printre activele care ar putea fi vizate de o posibilă nouă rundă de sancțiuni.
UE a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarusului de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, la 24 februarie, dar mai multe sectoare, inclusiv cel al gazelor, rămân în mare parte neatinse, deoarece guvernele UE evită măsuri care ar putea afecta propriile economii mai mult decât pe cea a Rusiei.
Liderii UE lucrează la un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei
„Se va continua să se lucreze la sancțiuni, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea”, potrivit ultimei versiuni a proiectului de concluzii al Consiliului European din 23-24 iunie, consultată de Reuters.
Declarația reprezintă un compromis între țările nordice și estice, care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet în declarația de la summit, și națiuni precum Germania și Belgia, care doresc să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente, mai degrabă decât pe adăugarea imediată a altora.
Într-o versiune anterioară a textului nu se menționa nicio idee privind continuarea activității în materie de sancțiuni. În conformitate cu dorința Germaniei, noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet.
Aurul este noua țintă
În prezent, se lucrează la identificarea sectoarelor care ar putea fi afectate, au declarat oficialii. Aurul este una dintre posibilele viitoare ținte, fiind un activ crucial pentru Banca Centrală a Rusiei, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale. La o întâlnire cu ușile închise a reprezentanților UE de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că sancțiunile viitoare ar putea include aurul, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.
O sursă a declarat pentru Reuters că Comisia Europeană lucrează la adăugarea aurului la o posibilă rundă următoare, deși nu e încă clar dacă măsura ar putea interzice exporturile către Rusia, importurile din Rusia sau ambele.
Europolis
FOTO: Pixabay