Lideri din UE cer al nouălea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Liderii unor țări din UE cer Comisiei Europene mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, care a intensificat războiul în Ucraina, lansând atacuri aeriene asupra orașelor și a infrastructurii.

State UE propun al nouălea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Astfel, sancțiunile ar trebui să includă limitarea importurilor de produse de gaz lichefiat și să vizeze mai multe bănci rusești, potrivit liderilor din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Acest grup estic speră că există un impuls suficient pentru a începe să se lucreze la cel de-al nouălea pachet de sancțiuni al blocului, au declarat pentru POLITICO diplomați UE.

Inițiativa a apărut la doar două săptămâni după ce UE a convenit asupra celei de-a opta runde de sancțiuni, care a impus un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc. Astfel, o interdicție privind importurile de țiței va intra în vigoare în decembrie, în timp ce importurile de cărbune au fost deja eliminate treptat, iar livrările de gaze naturale au fost grav perturbate.

Îngrijorarea capitalelor UE este că, deși trupele ucrainene au recâștigat în ultima vreme teritoriu în estul și sudul țării, Kievul pierde războiul economic împotriva vecinului său estic. Prin urmare, cresc îngrijorările cu privire la faptul că economia și populația Ucrainei pot rezista peste iarnă.

Propunerea privind un nou pachet de sancțiuni vine în urma discuțiilor purtate luni la Luxemburg între miniștrii afacerilor externe. La întâlnire, mai multe țări au semnalat deschiderea pentru pregătirea unui nou pachet de sancțiuni, în special după recentele atacuri cu drone din Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *