Conform acordului convenit de liderii statelor UE, embargoul parțial va include petrolul și produsele petroliere importat pe cale maritimă și va permite o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conductă. Embargoul este cel mai important efort al UE de sancționare a statului rus de la începerea războiului din Ucraina.
După săptămâni întregi de negocieri, cele 27 de țări membre au convenit luni să pună capăt livrărilor maritime de petrol rusesc în câteva luni. Cu toate acestea livrările de produse petroliere prin conducte vor continua, mai multe țări primind prelungiri sau scutiri.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această decizie „va reduce aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, deoarece Germania și Polonia s-au angajat să renunțe la livrările prin conducte către teritoriul lor.
Eliminarea treptată a petrolului face parte din al șaselea pachet de sancțiuni din partea Uniunii la adresa Rusiei. Acest pachet va scoate, de asemenea, cea mai mare bancă rusă, Sberbank, și altele din sistemul SWIFT pentru tranzacții internaționale.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acordul va acoperi în primă fază mai mult de două treimi din importurile de petrol rusesc, închizând „o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de războ”. Oficialii și diplomații europeni vor trebui să cadă de acord asupra detaliilor tehnice în zilele următoare, urmând apoi ca sancțiunile să fie adoptate în mod oficial de toate cele 27 de state din U.E.
Liderii U.E. au discutat și despre măsurile de sprijinire a economiei ucrainene, atât acum, cât și după război. Președintele Consiliului European a prezentat planul Uniunii care intenționează să stimuleze activele ucrainene și să ajute la reconstrucția țării. Blocul are în vedere un plan de aproape 10 miliarde de dolari, prin care se urmărește asistență financiară pe termen scurt și explorarea de modalități de finanțare a reconstrucției după război.
Anamaria Kopornyai Toth