Biden: ”Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi”. Liderii occidentali acuză Rusia

Liderii occidentali au reacționat cu indignare la adresa Rusiei, la aflarea veștii despre decesul lui Alexei Navalnîi.

”El a înfruntat cu curaj corupţia, violenţa şi toate lucrurile rele pe care le făcea guvernul Putin. Ca răspuns, Putin l-a otrăvit. L-a arestat. L-a judecat pentru infracţiuni inventate. L-a condamnat la închisoare. A fost ţinut izolat. Chiar şi toate acestea nu l-au împiedicat să strige minciunile lui Putin. Chiar şi în închisoare, el a fost o voce puternică a adevărului, ceea ce este oarecum uimitor când te gândeşti la asta”, a declarat Joe Biden.

”Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi este încă o dovadă a brutalităţii lui Putin. Nimeni nu trebuie să se lase păcălit – nici în Rusia, nici acasă, nici oriunde în lume. Putin nu vizează doar cetăţenii din alte ţări, aşa cum am văzut că se întâmplă în Ucraina chiar acum, el provoacă şi crime groaznice asupra propriului popor”, a afirmat preşedintele SUA.

Rusia trebuie să răspundă

„Trebuie să fie clarificate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanţele morţii sale”, a indicat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a declarat „profund întristat şi tulburat” de moartea activistului rus, potrivit Reuters conform Agerpres.

Premierul canadian Justin Trudeau l-a catalogat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un ”monstru”. Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia de ”condamnarea la moarte” a ”spiritelor libere”. Premierul eston Kaja Kallas a denunţat un ”regim bandit” rus, responsabil, în opinia sa, de moartea lui Navalnîi.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „profund tulburată şi întristată de vestea morţii lui Aleksei Navalnîi”. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus cu UE consideră „regimul rus” ca fiind „singurul responsabil pentru moartea tragică” a opozantului.

Premierul britanic Rishi Sunak a primit decesul lui Navalnî ca pe o „veste teribilă”. „Unul dintre cei mai îndârjiţi susţinători ai democraţiei ruse, Aleksei Navalnîi a demonstrat un curaj teribil pe parcursul întregii sale vieţi”, a transmis premierul britanic.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat de asemenea „foarte întristat” de relatările privind decesul lui Aleksei Navalnîi, care în opinia sa este un semn „teribil” al modului cum Rusia s-a schimbat în ultimii ani.

„Raportul medico-legal asupra decesului lui Navalnîi nu a fost încă realizat, dar Occidentul a tras deja propriile concluzii”, a remarcat după aceste reacţii purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Iar ambasadorul rus în SUA a spus că reacţia SUA la moartea lui Navalnii reprezintă o nouă încercare de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *