Liderii mondiali îi aduc un omagiu fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov

Liderii mondiali i-au adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, liderul sovietic care a supravegheat prăbușirea URSS și a ridicat Cortina de Fier, marcând un punct de cotitură esențial în istoria lumii. Gorbaciov a murit marți, la 91 de ani, la un spital din Moscova.

Decesul lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice și, pentru mulți, omul care a readus democrația în mai multe națiuni europene conduse de comuniști, a fost deplâns miercuri ca un lider care a schimbat lumea și care, pentru o vreme, a dat speranțe de pace între superputeri.

Liderii mondiali, omagiu pentru Mihail Gorbaciov

Într-o declarație, Guterres l-a lăudat pe Gorbaciov ca fiind „un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei” și „a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a pune capăt în mod pașnic Războiului Rece”. Declarația, care a fost postată pe Twitter, a susținut că lumea a pierdut „un lider global impunător, un multilateralist angajat și un avocat neobosit al păcii”.

„Mihail Gorbaciov a fost un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist convins și un avocat neobosit al păcii. Sunt profund întristat de dispariția sa.”

Macron l-a lăudat pe Gorbaciov ca fiind un „om al păcii” și a transmis „condoleanțe pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, un om al păcii ale cărui alegeri au deschis calea libertății pentru ruși. Angajamentul său în favoarea păcii în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Biden l-a numit pe Gorbaciov un „lider rar” care a făcut din lume un loc mai sigur: „Acestea au fost acțiunile unui lider rar – unul cu imaginația de a vedea că un viitor diferit era posibil și cu curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l realiza”, a spus Biden într-o declarație, referindu-se la reformele democratice ale lui Gorbaciov. Mihail Gorbaciov a fost un om cu o viziune remarcabilă „Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni”.

Și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a salutat pe Gorbaciov ca pe un „lider de încredere și respectat” care „a deschis calea pentru o Europă liberă”.

„Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere și respectat. El a jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece și a doborât Cortina de Fier. A deschis calea pentru o Europă liberă. Această moștenire este una pe care nu o vom uita. R.I.P. Mihail Gorbaciov”, a scris ea pe Twitter.

În omagiul său adus fostului lider sovietic, Scholz a salutat rolul lui Gorbaciov în realizarea reunificării Germaniei: „Nu vom uita că perestroika a făcut posibil ca Rusia să poată încerca să întreprindă înființarea unei democrații, că democrația și libertatea erau posibile în Europa, că Germania a putut fi unificată, iar Cortina de Fier a dispărut. A murit într-un moment în care nu numai democrația în Rusia a eșuat… dar și când Rusia și președintele rus Putin au săpat noi gropi în Europa și au început un război teribil împotriva unui vecin, Ucraina”, a declarat Scholz într-un comunicat.

Premierul demisionar Boris Johnson a declarat că „a admirat întotdeauna curajul și integritatea” de care a dat dovadă Gorbaciov pentru a duce Războiul Rece la o concluzie pașnică.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *