Liderii mondiali condamnă atacul rusesc asupra unui centru comercial din Ucraina

Liderii mondiali au denunțat lovitura Rusiei asupra unui centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk ca fiind „abominabilă” și o crimă de război. Căutările de supraviețuitori continuă după atacul cu rachete asupra unui centru comercial în care se aflau peste 1.000 de persoane în acel moment, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rusia a atacat un centru comercial din Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că lovitura a fost programată în mod deliberat pentru a coincide cu orele cele mai aglomerate ale mall-ului și pentru a provoca un număr maxim de victime. Potrivit serviciilor de urgență ucrainene, se știe că 18 persoane au fost ucise, iar Serhiy Kruk, șeful serviciului de urgență al statului ucrainean, a declarat că 59 de persoane au fost rănite.

Ministrul ucrainean de interne, Denys Monastyrskiy, a declarat într-un briefing că 21 de persoane sunt încă dispărute. „Avem cadavrele a 18 persoane, 21 de persoane sunt încă dispărute”, a spus el, adăugând că unele dintre persoanele dispărute ar putea fi printre cele 18 cadavre care au fost găsite. Autoritățile estimează că în interiorul mall-ului se aflau între 200 și 1.000 de persoane. Mulți au reușit să fugă într-un adăpost antiaerian din apropiere când au auzit sirena de raid aerian.

„Am părăsit clădirea cu două minute înainte de explozie. Colegii mei care lucrează în magazine mai mari, cum ar fi supermarketul, de exemplu, au trebuit să aștepte ca clienții să iasă înainte de a putea pleca. Noi am fost norocoși, deoarece nu au fost clienți în povestea noastră în timpul alarmei.”, a declarat Evhenia Semionova, în vârstă de 38 de ani, vânzătoare la un magazin de îmbrăcăminte sportivă din mall

Liderii mondiali condamnă atacul

Într-o declarație comună, liderii G7 au condamnat „atacul abominabil” și au menționat că loviturile îndreptate împotriva civililor reprezintă o crimă de război și au promis „sprijin neclintit” pentru Ucraina.

„Suntem uniți cu Ucraina în doliul victimelor nevinovate ale acestui atac brutal. Atacurile nediscriminatorii asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război. Vladimir Putin și cei responsabili vor fi trași la răspundere. Nu ne vom odihni până când Rusia nu va pune capăt războiului său crud și fără sens împotriva Ucrainei”, se arată în declarație.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Twitter

Facebook

Comentarii