Liderii G7 au adus un omagiu victimelor bombardamentului atomic de la Hiroshima

Liderii statelor G7, reuniţi pentru un summit la Hiroshima, s-au recules vineri dimineaţă la locurile ce comemorează victimele bombardamentului atomic american din ziua de 6 august 1945, însă această vizită nu ar urma să ducă la progrese semnificative în ce priveşte dezarmarea nucleară, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Sub o ploaie torenţială, liderii statelor G7, printre care se află câteva puteri nucleare, au fost întâmpinaţi pe rând în Parcul Memorialului Păcii de la Hiroshima de prim-ministrul japonez Fumio Kishida, alături de care se afla soţia sa, ce purta o broşă origami reprezentând un cocor, simbolul internaţional al păcii.

Kishida vrea să pună dezarmarea nucleară pe agenda summitului care începe vineri.

Kishida, ale cărui rădăcini de familie şi politice se află la Hiroshima, l-a primit deja în 2016 pe preşedintele american de atunci, Barack Obama, pentru o vizită istorică în acest oraş, pe când actualul premier era ministru de externe.

El speră că îi va fi aprobat ‘planul de acţiune pentru Hiroshima’, dezvăluit în 2022 şi care preconizează mai ales un nou angajament de neutilizare a armelor nucleare, transparenţa stocurilor şi noi reduceri de arsenale.

Vineri dimineaţă, liderii G7 au depus coroane de flori în faţa cenotafului dedicat memoriei celor aproximativ 140.000 de persoane ucise de bomba atomică americană lansată la 6 august 1945, şi au vizitat Muzeul Memorialului Păcii, mărturie a ororilor bombardamentului atomic.

Acest moment de reculegere va rămâne totuşi doar simbolic, ţinând cont că SUA, Marea Britanie şi Franţa deţin mii de focoase nucleare şi ceilalţi membri ai G7, inclusiv Japonia, sunt acoperiţi de ‘umbrela nucleară’ americană.

Speranţele ca dezarmarea nucleară să avanseze sunt şi mai mult diminuate de contextul de tensiuni crescute cu alte puteri nucleare cum sunt Rusia, China şi Coreea de Nord.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *