Liderii din Serbia şi Kosovo se întâlnesc la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii mediate de UE

Liderii din Serbia şi Kosovo se întâlnesc, astăzi, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii mediate de Uniunea Europeană, în speranţa reducerii tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, care au condus la proteste violente în ultimele săptămâni.

„Vom avea discuţii foarte dificile, nu suntem de acord aproape pe nici un subiect’”, a apreciat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit DPA, citată de Agerpres.

 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a convocat reuniunea după ce o dispută privind numerele de înmatriculare auto a condus, la finalul lunii iulie, la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate. Tensiunile s-au mai redus după ce Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile.

Schimbul de replici între Serbia şi Kosovo a determinat Uniunea Europeană să dea publicităţii, la finalul săptămânii trecute, o declaraţie în care cere ‘ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce.

În prezent, procesul de aderare a Serbiei la UE este blocat din cauza disputei cu Kosovo. Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune.

Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *