„Licitaţia de Istorie” – brățară dacică veche de 3.000 de ani

„Licitaţia de Istorie”, programată în 17 septembrie, prezintă o selecţie impresionantă de peste 230 de artefacte istorice şi documente valoroase, printre care o brăţară dacică veche de 3.000 de ani, anunţă Artmark.

„Una dintre vedetele evenimentului este o brăţară dacică din aur, decorată prin spiralare, periodizabilă probabil la sfârşitul Epocii Bronzului (cca. sec. XII-IX î.e.n.), dar cel târziu cu un secol înainte de domnia unificatoare a lui Burebista. Piesa intră în licitaţie cu un preţ de pornire de 7.000 de euro”, informează marţi casa de licitaţii, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Brăţara provine din localitatea Costeşti (judeţul Argeş), dintr-o colecţie privată moştenită pe linie maternă timp de şase generaţii şi se înscrie în categoria pieselor de podoabă cu rol practic. Acest exemplar era parte a elementelor de port asociate cu elita geto-dacică, atât masculină, cât şi feminină.

Selecţia acestei licitaţii dedicate istoriei cuprinde şi alte apariţii în premieră, aşa cum este şi „biroul mobil” al Regelui Carol I, un „Secretaire de călătorie”, cu monograma suveranului, ce provine din jurul anului 1890 şi al cărui preţ de pornire a fost stabilit la 1.500 de euro.

Sunt prezente şi alte piese, precum o carafă din cristal şi argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României, pe al cărei capac este gravat atelierul Eberhardt şi care provine din anii 1910, sau fotografii din perioada monarhiei, aşa cum este o fotografie cu principesa Maria, viitoarea regină, semnată olograf, realizată în atelierul Mandy din Bucureşti (în jurul anului 1909).

Totodată, Licitaţia de Istorie cuprinde şi o selecţie de numismatică importantă, cu loturi ce apar pentru prima dată în circuitul public, între care se remarcă două monede extrem de rare – o monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, din argint, şi o monedă Gros, Ştefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, de asemenea din argint.

„Licitaţia de Istorie”, la care se poate participa live sau online, va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, în data de 17 septembrie, de la ora 19,00, toată colecţia de obiecte istorice putând fi vizitată într-o expoziţie cu intrare liberă la Galeriile Artmark, în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul 10,00-20,00.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *