Lengyelország támogatást ajánl Ukrajnának a katonai újoncok hazaszállításához

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter bejelentette, hogy Lengyelország kész támogatni Ukrajnát a hadseregbe beépíthető és az országot elhagyó embereinek hazaszállítására irányuló erőfeszítéseiben.

Kosiniak-Kamysz a Polsat kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Lengyelország kész segíteni Ukrajnának ebben a tekintetben. „Régóta felvetettük, hogy segíthetnénk az ukrán félnek abban, hogy a kötelező katonai szolgálatra kötelezettek Ukrajnába mehessenek” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy „minden lehetséges”.

Ezek az állítások azzal összefüggésben merülnek fel, hogy Ukrajna nem nyújt konzuli szolgáltatásokat az országot elhagyó, 18 és 60 év közötti férfiak számára. Kijev bejelentette, hogy nem ad ki külföldön útlevelet ezeknek az embereknek, hacsak nem térnek vissza Ukrajnába.

Az ukrán hatóságok döntése felháborodást keltett a külföldön élő ukránokban. Szerdán több száz ukrán gyűlt össze a származási ország új szabályozása miatt bezárt útlevéliroda előtt Varsóban.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *