Lengyelország sürgeti a NATO-államokat, hogy fokozzák a lőszergyártást

A dpa információi szerint Andrzej Duda lengyel elnök arra kérte a NATO többi tagállamát, hogy fokozzák lőszergyártásukat, hogy elriasszák az Oroszországból érkező potenciális fenyegetéseket.

„Döntő fontosságú, hogy egész Európa csatlakozzon az Egyesült Államokkal erőfeszítéseihez, hogy nagyobb mennyiségű lőszert, különösen tüzérségi lövedékeket állítsanak elő. Ez szükséges a biztonságunk érdekében” – mondta Duda egy csütörtök esti litván televíziós interjúban.

Duda hangsúlyozta, hogy az esetleges támadásoktól való elrettentés érdekében a NATO-nak az oroszországi termelési kapacitással egyenértékű hadianyaggal kell rendelkeznie.

A lengyel elnök Litvániába utazott, hogy részt vegyen a Three Seas Initiative Vilniusban tartott csúcstalálkozóján. Ez a politikai platform az Európai Unió 13 tagállamát fogja össze, hozzáféréssel a Balti-tengerhez, az Adriai-tengerhez és a Fekete-tengerhez.

Duda arra figyelmeztetett, hogy Oroszország hamarosan évente több mint kétmillió tüzérségi lövedéket tud majd gyártani, ugyanakkor rámutatott, hogy a NATO-országok lőszertartalékát elégtelennek tartják.

A lengyel elnök emellett „kemény politikát” szorgalmazott a nyugati védelmi képességek megerősítésére. Ez szerinte ma a NATO-tagállamok „legfontosabb feladata”, így a közép-európaiaké is.

Duda kiemelte, hogy ezek az intézkedések az Ukrajna támogatásával együtt lehetővé teszik a Nyugat számára, hogy szembeszálljon az orosz imperializmussal.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *