Lengyelország felvette a „kritikus infrastruktúrák” listájára az Ukrajnával való átkelőhelyeket

Donald Tusk, a lengyel kormány vezetője csütörtökön bejelentette, hogy Lengyelország felveszi a „kritikus infrastruktúra” listájára az Ukrajnával közös határátkelőhelyeket. Az AFP és az Agerpres által idézett nyilatkozatok szerint ennek a döntésnek az a célja, hogy megakadályozza azokat a fennakadásokat, amelyek hatással lehetnek a katonai és humanitárius segélyek Ukrajnába szállítására.

Miután a lengyel kamionosok és gazdálkodók hosszan tartó blokádot zártak a két ország között, és bejelentették a határ „teljes blokádját”, Lengyelországban mintegy száz út és határátkelő érintett. A lengyel gazdák az okok között szerepelt az Ukrajnából származó agrár-élelmiszer-importtal kapcsolatos elégedetlenség, amelyet „ellenőrizetlennek” tartanak, valamint az európai agrárpolitika bírálata.

A lengyel gazdák dühét fejezték ki azzal, hogy ukrán búzát dobtak ki az utakra és a vasutakra, ami kemény reakciókat váltott ki a kijevi és a varsói hatóságok részéről. A közelmúltban az egyik tüntető egy transzparenst mutatott ki a „Putyin, tegyél rendet Ukrajnában” üzenettel, ami dühös reakciót váltott ki a Donald Tusk vezette kabinetből.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Tusk hangsúlyozta annak fontosságát, hogy biztosítsák a katonai, humanitárius és egészségügyi segélyek zavartalan áramlását Ukrajnába. Megemlítette, hogy a határátkelőhelyek „kritikus infrastruktúrák” listájára kerülése átszervezéssel jár, de konkrét részletezés nélkül.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *