Lehetséges történelmi esemény: Az Európai Unió összes kulcsfontosságú pozícióját nők tölthetik be

A június 6-9-i európai parlamenti választásokat követően esély van arra, hogy az Európai Unió három fő intézményét – az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet – kizárólag nők irányítsák – derül ki a Politico közleményéből. Csütörtök.

Négy név kering a brüsszeli diplomáciai körökben a kulcspozíciókért: Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöki posztjára, Roberta Metsola az Európai Parlament elnöki posztjára, Mette Frederiksen az Európai Tanács elnöki posztjára, Kaja Kallas pedig az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Bár még nem született döntés, egy európai diplomata azt mondta, hogy ez a kombináció lesz az ő „álomcsapata”, és erős üzenetet küldene. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a tárgyalások eredménye és a férfijelöltek neve meglepetéseket hozhat, ahogyan 2019-ben Ursula von der Leyennel is történt.

A Politico közvélemény-kutatása azt jelzi, hogy az Európai Néppártnak (EPP) és a szocialistáknak kellene az első két helyet megszerezniük az Európai Parlament szavazásán ahhoz, hogy ez a forgatókönyv valóra váljon. A liberálisok a negyedik helyen állnak, a szélsőjobboldali és a konzervatív csoportok pedig a 3. és az 5. helyet kapnák, ha nem lennének az EU legjobb állásai.

Ez a lehetséges vezetői csapat a földrajzi egyensúlyt is biztosítaná, az Európai Unió keleti (Kaja Kallas), nyugati (Ursula von der Leyen), északi (Mette Frederiksen) és déli (Roberta Metsola) képviselőivel.

A Politico megjegyzi, hogy a fontos pozíciókat betöltő Christine Lagarde és Nadia Calvino mellett így az EU-ban a legerősebb pozíciókat kizárólag a nők biztosítanák. Ez a forgatókönyv jelentős változást jelentene, tekintettel arra, hogy eddig csak férfiak töltötték be az Európai Tanács elnöki és az Európai Bizottság elnöki posztját.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, amazing blog format! How long have you ever been running a blog
    for? you make running a blog look easy. The overall look of
    your website is fantastic, as well as the content!
    You can see similar here najlepszy sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *