Legea privind achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea privind achiziția pachetului de 32 de avioane F-16 multirol de la guvernul Norvegiei.

În expunerea de motive care însoțește proiectul de lege se arată că decizia privind achiziția de avioane a fost luată de CSAT, în anul 2012, și prevede ca România să se doteze cu trei escadrile de avioane multirol, formate fiecare din câte 16 aeronave. Cele 32 de avioane multirol F-16, cu configurația M6.5.2, vor fi livrate din excedentul Ministerului Apărării din Norvegia și vor fi modernizate apoi cu sprijinul Guvernului SUA.

„Avioanele F-16 norvegiene au, în medie, încă 2.500 de ore resursă de zbor. Asta înseamnă cam 10 ani de funcţionare în ritmul actual al operaţiunilor de zbor”, declara, în februarie 2022, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, citat de Adevărul.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 30 avioane MiG -21 Lancer – care vor fi scoase, treptat, din folosință, conform proiectului de lege – și 19 aparate IAR-99 Şoim. Flota aeriană română este întregită cu 17 avioane multirol F-16, care au fost achiziționate în două tranșe – în anii 2017 și 2019 – din Portugalia, și care, de asemenea, au trecut printr-un proces de modernizare de tip Mid-Life Upgrade, cu sprijinul SUA.

La bazele aeriene Fetești și Mihail Kogălniceanu, se află dislocate și 22 avione din trei țări membre NATO –opt aeronave Eurofighter Typhoon (Italia), șase aeronave Eurofighter Typhoon (Germania) și opt aeronave F-16 Fighting Falcon (SUA).

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii