Legea pensiilor va intra, mâine, la vot final în Senat, potrivit unei decizii luate astăzi de biroul permanent al Senatului, informează G4Media.
Proiectul de lege inițiat de guvernul Marcel Ciolacu va fi dezbătut marți dimineață în comisiile de specialitate, iar la ora 17.00 va intra la vot în Senat. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.
Legea inițiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu prevede creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creștere despre care analiștii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.
Potrivit estimătrilor PNL, impactul ar fi de 55 miliarde de lei – 3% din PIB, iar potrivit PSD – de 30 miliarde de lei.
Liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a declarat astăzi că, după o ședință a partidului, PNL a hotărât că va susține proiectul de lege, spunând că impactul bugetar va fi de 25 miliarde lei, în 2024 și de 33 miliarde de lei, în 2025.
Întrebat dacă există bani pentru aceste majorări de pensii, Nicolae Ciucă a spus că acești bani nu trebuie să provină din majorări de taxe în 2024 – an electoral – și, de aceea, este nevoie de găsirea de noi surse de finanțare, un exemplu dat de acesta fiind combaterea evaziunii la TVA – care ar fi de 45 miliarde de lei.
Potrivit noii legi, pensiile vor crește anul viitor de două ori: prima dată la 1 ianuarie prin indexarea cu 13,8% și a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizarii procesului de recalculare pentru 4,5 milioane de beneficiari.
Potrivit proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate – studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică.
Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.