Legea pensiilor speciale – adoptată de Senat

Legea pensiilor speciale a fost adoptată astăzi de Senat – cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere.

Proiectul legislativ a fost pus, astfel, în acord cu decizia Curții Constituţionale, care a stabilit că unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Plenul Senatului şi-a însuşit amendamente adoptate de comisiile de resort şi le-a respins pe cele ale USR, după prezentarea acestora în plen.

Un amendament adoptat în Senat stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate.

În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.

Tot astăzi, legea pensiilor speciale a fost trimisă și la comisiile de constituţionalitate, muncă şi buget ale Camerei Deputaților, care urmează să întocmească raportul până lunea viitoare, la ora 14.00.

Proiectul va intra, apoi, la vot în plenul Camerei Deputaților (for decizional) tot luni, la ora 17,00, potrivit programului stabilit.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *