Legea europeană privind datele: provocarea capitolului B2G

Legea europeană privind datele a ajuns în etapa finală a procesului legislativ, iar negocierile sunt în prezent desfășurate între Consiliul, Parlamentul și Comisia UE pentru a ajunge la un acord politic.

Propunerea legislativă are ca scop reglementarea modului în care datele sunt accesate, transferate și partajate, iar capitolul referitor la transferul de date între întreprinderi și guvern (B2G) reprezintă o provocare semnificativă.

Pe 2 mai, președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a oferit o actualizare privind negocierile reprezentanților naționali. În timp ce aspectele tehnice ale capitolului B2G au fost în mare parte acceptate, există încă probleme politice care necesită discuții suplimentare.

Punctul principal de dispută este sfera datelor pe care autoritățile publice le pot solicita de la surse private. Parlamentul European a limitat prevederile la date industriale, în timp ce Consiliul UE dorește să includă și datele personale. În plus, există dileme cu privire la faptul dacă întreprinderile mici și micro ar trebui să fie exceptate de la obligațiile B2G și care instituții și organe UE ar trebui să aibă acces la aceste date private.

Actul privind datele s-a dovedit a fi o lege complexă, iar capitolul B2G reprezintă o provocare semnificativă. Forma finală a acestuia va pune în balanță interesul public cu protecția datelor personale, reglementând accesul, portabilitatea și partajarea datelor.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *